Na skok do římské kuchyně

Každý z nás už jistě ochutnal nějakou tu italskou specialitu. Italská jídla jsou totiž chutná, nenáročná, plná barev a vůní a zároveň také lehká a vyvážená. V základním italském jídelníčku nikdy nechybí těstoviny, čerstvá zelenina, bylinky (zejména bazalka), olivový olej, sýr a plody moře. Kromě známých lasagní nebo pizzy nabízí římská kuchyně i jiné půvabné výtvory. Už i samotný název vyvolává lásku k jídlu např. fiori di zucca (smažené cukety plněné mozzarellou a ančovičkami), gnocchi alla romana (knedlíčky pečené na másle se sýrem a muškátovým oříškem), dodava (smažené krokety z rýže plněné mozzarellou s omáčkou bolognese), pollo alla romana (pečené kuře s paprikou), abbacchio alla scottadito (pečené jehněčí kotlety).

A jako sladkou tečku nakonec si vychutnejte smetanovou poctivou zmrzlinu nebo tiramisu, které se poprvé připravovalo v Toskánsku a nyní ho zná už celý svět a nedá na něj dopustit.